Jak rozmnożyć zakwas

Zakładam, że pieczenie pierwszego chleba masz już za sobą, a w lodówce przechowujesz niewielką ilość zakwasu (tak zwany starter) odłożonego przy okazji poprzedniego pieczenia. Jeśli nie dysponujesz zakwasem to dowiedz się jak można go otrzymać z mąki i wody lub zamów gotowy zakwas.

Na rozmnożenie zakwasu będziemy potrzebować kilkanaście godzin. Proces ten przedstawię z perspektywy osoby pracującej na etacie, która zwykle chodzi do pracy na ósmą rano i wraca do domu nieco ponad 8 godzin później.

Załóżmy, że jest poniedziałkowy wieczór i zebrało nam się na pieczenie chleba, do którego potrzebujemy 500g zakwasu. Musimy mieć świadomość, że chleb, o którym właśnie rozmyślamy, będziemy mogli zacząć konsumować dopiero w środę rano, albo jeszcze we wtorek późnym wieczorem. Nie zastanawiając się ani chwili dłużej zabieramy się do roboty... 10 minut przed pójściem spać.

Wyciągamy z lodówki wcześniej odłożoną porcję zakwasu (domyślnie ok 50g). Przekładamy go do dużej miski. Następnie dodajemy 125g mąki żytniej (najlepiej takiej jak ta, co jest zawarta w odłożonej porcji zakwasu). Dodajemy 125g wody i wszystko mieszamy. Przykrywamy dużym talerzem albo folią, ale nie szczelnie, żeby był zapewniony minimalny przepływ powietrza. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, najlepiej gdzieś wysoko na szafce w kuchni. Idziemy spać.

Rano przed wyjściem do pracy zaglądamy do miski. Jej zawartość powinna mieć większą objętość i gąbczastą strukturę. Znowu dodajemy 125g mąki i 125g wody. Mieszamy, zakrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i idziemy do pracy.

Po powrocie z pracy powinniśmy mieć ok 550g gotowego zakwasu. Odkładamy 50g do lodówki na następny raz, a resztę wykorzystujemy do pieczenia chleba.

- nirgal

Powrót do strony głównej

DYSKUSJA

0 komentarzys

W poniższym polu proszę wpisać wynik działania widocznego na obrazku:

Please insert the result of the arithmetical operation from this image. =