Jak wyhodować pierwszy zakwas

Wszystko czego będziemy potrzebować do zrobienia pierwszego zakwasu to mąka, woda i czas. Jeśli chodzi o wybór mąki, to początkującym proponuję użyć mąki o jak najniższym typie. Im niższy typ, tym większa szansa, że operacja hodowania pierwszego zakwasu się powiedzie. Ja na początku swojej przygody z pieczeniem kupiłem mąkę żytnią typ 600. Woda musi być czysta. Może być mineralna niegazowana lub z kranu o temperaturze ok 30 stopni. Twoje działania nie zajmą zbyt wiele czasu, za to zakwas będzie potrzebował go całkiem sporo, bo aż pięć dni.

Przygotuj dużą, czystą miskę o średnicy 25-30cm, najlepiej taką, która da się przykryć talerzem używanym do jedzenia drugiego dania obiadu. Następnie wsyp do miski 50g mąki i wlej 50g wody. Całość starannie wymieszaj, przykryj talerzem i odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce o temperaturze 25-30 stopni. Drugiego, trzeciego i czwartego dnia powtarzaj operację (dodaj 50g mąki, 50g wody, całość wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce). Piątego dnia powtórz czynności z jedną małą różnicą. Dodaj 75g mąki i 75g wody (zamiast 50g i 50g). Czekamy ostatnie 24 godziny i po tym czasie zakwas powinien być gotowy do użycia. Część zakwasu (ok 50g) odkładamy w małym słoiczku do lodówki. Będzie nam potrzebny jako starter do zaczynu na kolejny chleb. Po odłożeniu do lodówki zakwas potrafi jeszcze przez jakiś czas aktywnie pracować i zwiększać swoją objętość, dlatego słoik powinien być przynajmniej 2 razy większy niż objętość zakwasu, który do tego słoika odkładamy. Słoik zakręcamy na tyle lekko, żeby ewentualny nadmiar gazów powstających w zakwasie miał swobodne ujście z tego słoika.

W ciągu tych kilku dni wodno-mączna masa zacznie zmieniać zapach i wygląd w wyniku zachodzących w niej procesów. Zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, które sprawią, że zakwas będzie zwiększał swoją objętość. Zmiany możesz zacząć obserwować już po pierwszych 24 godzinach lub nieco później. Jeśli po 5 dniach zakwas nie będzie dawał oznak życia, proces trzeba będzie powtórzyć, a jeśli stracisz cierpliwość to istnieje możliwość zakupu gotowego silnego zakwasu, który może być rozmnażany w nieskończoność.

- nirgal

Powrót do strony głównej

DYSKUSJA

0 komentarzys

W poniższym polu proszę wpisać wynik działania widocznego na obrazku:

Please insert the result of the arithmetical operation from this image. =